top of page

Press

1200hollosyg_960px.jpg

BUNDESLIGA
-Ahogy Hollósy látta-

A német liga az egyik legkiegyensúlyozottabb liga Európában. MIben látod a különbséget a magyar és a német bajnokság között?

A legnagyobb különbség a Bundesliga és a Magyar Bajnokság között a sebesség. Minden csapat törekszik a korszerű gyors röplabdára. Az előkészítő játékosok 2x3 gyorsabban készítik elő a támadásokat, ennek megfelelően a támadó játékosoknak is hamarabb pozícióba kell kerülni. A második illetve harmadik tempójú támadások általában zárt blokkal találkoznak. Nagyon kiegyenlített a bajnokság. Minden csapat versenyképes, és bárki nyerhet. Természetesen itt is meg vannak a favoritok, de a középmezőny nagyon sűrű.

Miben tudna tovább fejlődni a magyar liga, mit tanulhatna a németektől? 

Főleg a marketing területén lehetne a magyar csapatoknak fejlődni. Itt minden a szponzorok és nézők kiszolgálására irányul. A csapatok értük vannak és ennek megfelelően külön menedzserek készítik elő a rendezvényeket illetve szponzori találkozokat.

Sportszakmai szempontból az edzőképzést illetve a szakemberek felkészültségét emelném ki. A Bundesligában csak komoly felkészültséggel lehet dolgoznia színvonal megköveteli a folyamatos fejlődést. A csapatok és az edzők nagyon versenyképesek, ennek megfelelően elvárás a magas szakmai munka.

Milyen érzés volt az első meccsedet játszani a Bundesligában?

Az első mérkőzés előtt meg volt bennem a kellő drukk. De ez igaz minden mérkőzés előtt. Valóban klasszikusokat idézve "Minden héten háború" Sajnos még nem volt szerencsém átélni, hogy milyen amikor telt ház előtt játszik az ember. Év elején még beengedtek 450 nézőt, de aztán zárt kapuk mögött kellett játszanunk. Az elmeséltek alapján már nagyon várom , hogy a nézők visszatérjenek. Minden mérkőzés közel teltház előtt zajlik ez pályától függően 1500-4000 ezer embert jelent . A német Kupa döntőn ha jól tudom 10 ezer ember van jelen.


Te mint edző miben tudtál, miben kellett fejlődni?

Mindenben kellett fejlődnöm az idei évben. A támadások sokkal gyorsabbak, így taktikailag ehhez mindenképpen alkalmazkodni kellett. Ennek megfelelően bizonyos technikai elemeket is be kellett építeni a játékunkba. A játékosaim döntő többsége nyugat Európából érkezett, ennek megfelelően a kommunikációban is változtatásokat kellet eszközölnöm. De ha valamit ki kell emelnem az mindenképp a taktika részletek gondosabb kialakítása lenne.

Véleményed szerint minek köszönhető ez a hatalmas siker amire 10 évet kellett várnia a Suhl csapatának és mik a távlati célok?

Úgy gondolom sikerült minőségi játékosokat megtalálni. Nem mi játszottuk a legponterősebb röplabdát, de talán az alapjátékuk az egyik legstabilabb volt. Nem voltak sztárjaink, egy homogén egységes csaptunk volt, ahol valóban 9-10 játékost tudtam használni. Ha valakinek rosszabb napja volt akkor mindig valaki tudott segíteni. Elég magasra tettük a lécet, nem lesz egyszerű jövőre elérni újra ezeket az eredményeket. Most kell megdolgoznunk az apró lépésekért , amik tovább lendíthetnek minket a következő szintre.

Köszönjük Laci!

bottom of page